topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ponzu-lax

Ponzu-lax

med ingefärsris och svart sesammajonnäs

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. Perfekt stekt lax toppas med citronsmakande ponzudressing. Underbara tillbehör är väldoftande ingefärsris, stekt pak choi, morot och vitlök, och krämig svart sesammajonnäs!

Taggar:
Mjölkfri
Allergener:
Fisk
Vete
Soja
Gluten
Sulfiter
Senap
Sesam
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Ingefära

150 g

Jasminris

1 st

Pak choi

1 st

Morot

1 st

Gurka

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

15 ml

Ponzudressing

(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)

50 g

Svart sesammajonnäs

(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ msk

Olivolja (steg 1)

¼ tsk

Socker (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3214 kJ
Energi (kcal)768 kcal
Fett39.2 g
varav mättat6.7 g
Kolhydrater70.3 g
varav socker8.2 g
Protein33.1 g
Salt3.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ingefärsris
1

Riv oskalad ingefära fint.

Hetta upp en skvätt olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor kastrull på medelvärme.

Fräs ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min. 

Förbered gurka
2

Skär gurka i tunna skivor och placera dem i en skål. Krydda med en nypa salt och socker [1/4 tsk | ½ tsk] i en skål. Ställ åt sidan. 

Stek lax
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Torka lax med hushållspapper, och krydda den med salt.

Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.

Vänd den och stek i 3-5 min, eller tills laxen är genomstekt. Lägg över till en tallrik och täck med folie för att hålla på värmen.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Stek grönsaker
4

Finhacka eller pressa vitlök. 

Grovhacka pak choi.

Riv morot (oskalad) grovt. 

Torka ur stekpannan innan du hettar upp en skvätt olivolja på medelhög värme. 

Stek pak choi, morot och vitlök i 3-4 min, tills något mjukare. Krydda med salt [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar.

Pressa ur vätska
5

Pressa ur vätska från gurka med händerna precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp ingefärsris i skålar.

Toppa med grönsaker, gurka och lax.

Ringla ponzudressing över laxen.

Servera med en klick sesammajonnäs.