Pasta alla pomodoro är en klassisk och lättlagad italiensk rätt med pasta i tomatsås. Vi använder rigatoni, som suger upp den krämiga såsen med körsbärstomater och grädde, och toppar vår goda pasta med mozzarella och basilikapesto.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
125 g
Mozzarella
180 g
Rigatoni
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Körsbärstomater
150 ml
Matlagningsgrädde
1 st
Basilika
½ g
Torkad oregano
20 g
Finriven ost
35 g
Tomatpuré
1 st
Lök
4 g
Grönsaksbuljong
20 g
Valnötter
4 g
Mamas Favorit
Salladsmix
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
1 tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Olja till pesto
Olja till sallad
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Halvera körsbärstomater.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och körsbärstomater i 2–3 min.
Tillsätt vitlök, oregano, Mamas Favorit, tomatpuré och socker och stek i 1 min.
Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, sparat pastavatten, salt och en nypa peppar. Sänk till medelvärme och sjud i 4–5 min, eller tills såsen tjocknar något.
Under tiden, finhacka basilika och valnötter.
Blanda olivolja, basilika, valnötter, riven ost och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Häll av vattnet från mozzarella och torka av med hushållspapper. Tärna i 2 cm stora bitar och krydda med en nypa salt och peppar.
Vänd ner pasta i färdig sås.
Lägg upp pasta i djupa tallrikar, toppa med mozzarella och ringla över pesto.