Skip to main content
Pannstekt lax

Pannstekt lax

med krämig senapssås och pestopotatis

Lax går snabbt och lätt att laga – perfekt när du vill njuta av en god middag, men inte orkar stå i köket hela kvällen! Vår variant toppas med senapssås och serveras med en härlig ljummen potatissallad smaksatt med schalottenlök och persiljepesto.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Comfort Food
Allergener:
Mjölk
Fisk
Sulfiter
Ägg
Senap
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

75 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

1 st

Citrusfrukt

1 st

Lök

400 g

Småpotatis

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Bladpersilja

60 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till lök

2 msk

Olja till pesto

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till sås

3 msk

Mjölk till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3805 kJ
Energi (kcal)909 kcal
Fett65.3 g
varav mättat21.5 g
Kolhydrater42.7 g
varav socker9.2 g
Kostfiber5.3 g
Protein36.5 g
Kolesterol100 mg
Salt2.8 g
Potassium693.6 mg
Calcium29.2 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.

Förbered råvaror
2

Under tiden, skölj salladsmix.

Finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka persilja.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Blanda schalottenlök och salt i en liten skål.

Gör pesto
3

Blanda persilja, vitlök, finriven ost, en skvätt citrusfruktsaft och olivolja i en ny liten skål.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme.

Torka lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Lägg över lax åt sidan på en tallrik. Torka inte ur pannan.

TIPS: Laxen är klar när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
5

Smält smör i samma stekpanna på medelvärme.

Tillsätt honung- och senapsdressing, buljong, matlagningsgrädde och mjölk. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är varm.

Rör ner persiljepesto, schalottenlök och salladsmix i kastrullen med potatis precis innan servering.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Servera
6

Lägg upp lax och pestopotatis på tallrikar.

Toppa lax med sås.