Skip to main content
Pannstekt lax

Pannstekt lax

med krämig senapssås och pestopotatis

4.5
(383)

Lax går snabbt och lätt att laga – perfekt när du vill njuta av en god middag, men inte orkar stå i köket hela kvällen! Vår variant toppas med senapssås och serveras med en härlig ljummen potatissallad smaksatt med schalottenlök och persiljepesto.

Taggar:
Glutenfri
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri
Sulfiter
Ägg
Senap

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

400 g

Småpotatis

1 portionspåse

Bladpersilja

40 g

Rucola

½ st

Citron

½ paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)

1 st

Schalottenlök

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

1 st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 2)

2 msk

Olivolja (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

3 msk

Mjölk (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kJ)3599 kJ
Energi (kcal)860 kcal
Fett61.5 g
varav mättat17.6 g
Kolhydrater39.7 g
varav socker8.5 g
Kostfiber3.9 g
Protein35.6 g
Salt2.4 g
Potassium0.5 mg
Calcium0.5 mg

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skölj rucola.

Finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka persilja.

Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Blanda schalottenlök och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.

Laga pesto
3

Blanda persilja, vitlök, finriven ost och olivolja [2 msk | 4 msk] i en skål.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stekpanna på medelhög värme.

Torka lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min. Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Lägg över lax åt sidan på en tallrik. Skölj inte av pannan.

TIPS: Laxen är klar när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
5

Smält smör [1 msk | 2 msk] i stekpannan på medelhög värme.

Tillsätt honung- och senapsdressing, grönsaksbuljong, matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P] och mjölk [3 msk | 6 msk]. Sjud i 1-2 min, eller tills såsen är varm.

Rör ned persiljepesto, schalottenlök och rucola i kastrullen med potatis precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp lax och pestopotatis på tallrikar.

Toppa lax med sås.