Ponzu är en vanlig sås i det japanska köket och har en frisk smak av citrusfrukten yuzu. Den passar perfekt som smaksättare i kvällens fiskrätt med asiatiska influenser. Vi steker kolja och låter den sedan sjuda i en buljongliknande sås med ponzudressing, vitlök och soja innan vi serverar den med fluffigt jasminris. Vi rostar också broccoli och morot med sesamfrön för extra smak och knaprighet och ger rätten en syrlig touch med färskpressad limesaft.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
250 g
Broccoli
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
1 st
Salladslök
½ st
Lime
1 st
Vitlöksklyfta
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuka.
Under tiden, skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda vitlök, ponzudressing, sojasås och vatten [1 dl | 2 dl] i en liten skål.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
Stek fisk i 2–3 min på ena sidan.
Vänd fisk och tillsätt ponzusås och smör [1 msk | 2 msk].
Stek i ytterligare 1–2 min, tills fisk är genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp fisk, rostade grönsaker och ris i djupa tallrikar.
Strö sesamfrön över grönsakerna.
Toppa fisk med ponzusås och garnera med salladslök.
Pressa en skvätt limesaft över fisk och ris.