Ponzu är en vanlig sås i det japanska köket och har en frisk smak av citrusfrukten yuzu. Den passar perfekt som smaksättare i kvällens fiskrätt med asiatiska influenser, där vi serverar ugnsstekt kolja med fluffigt jasminris och sesamstekta grönsaker.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
150 g
Jasminris
250 g
Broccoli
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
1 st
Salladslök
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 dl
Vatten till marinad
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär lime i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda vitlök, ponzudressing, sojasås och vatten i en liten skål.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Placera den i en ugnsform med bakplåtspapper och häll över ponzumarinad. Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek broccoli, morot och sesamfrön i 5–6 min, eller tills mjuka. Krydda med salt och en nypa peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.
Lägg upp fisk, grönsaker och ris i djupa tallrikar.
Skeda ponzumarinad över fisk och garnera med salladslök.
Pressa en skvätt limesaft över fisk och ris.