
Orzo är en pastasort som liknar ris och är vanlig i italiensk matlagning. Här kokar vi den med örtkryddor och serverar den som en variant på risotto med stekta grönsaker, räkor och en klick krämig pesto.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
180 g
Orzo
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja, Ägg, Lupin)
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
1 st
Zucchini
125 g
Körsbärstomater
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Ägg, Mjölk)
1 st
Schalottenlök
4.5 dl
Vatten till orzotto
¼ tsk
Salt till orzotto
1 msk
Smör till orzotto
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till räkor
2 msk
Olja till sås
¼ tsk
Salt till sås

Blanda orzo, Mamas Favorit, vatten och salt i en stor stekpanna med lock.
Koka upp och sjud under lock på medelvärme i 12–14, eller tills orzo är ”al dente”. Rör om då och då.
Rör i smör och håll varmt.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.

Under tiden, tärna zucchini i 1 cm stora bitar.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka schalottenlök.

Hetta upp olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Stek zucchini, schalottenlök och salt under omrörning i 2–3 min.
Tillsätt körsbärstomater och stek i ytterligare 3–4 min, tills mjuka.
Lägg över i en skål och håll varmt.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Finhacka eller pressa vitlök och finhacka basilika.
Blanda vitlök, basilika, olivolja, riven ost och salt i en liten skål.
TIPS: Hacka ingredienserna så fint som möjligt!

Lägg upp orzo i skålar och toppa med zucchini, tomat och räkor.
Servera med en klick pesto.