topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mexikansk bönbowl

Mexikansk bönbowl

med vitlöksris och chilistekta jordnötter

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med vitlök. Medan riset kokar gör vi en knapriga chilistekta jordnötter, och så steker vi kidneybönor med Tex-Mex kryddor och chili. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, pico de gallo, avokado, chilistekta jordnötter och limeyoghurt.

Taggar:
Glutenfri
Vegetarisk
Stark
Klimatsmart
Klimatsmart
Allergener:
Jordnötter
Sesam
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Tomat

1 st

Rödlök

1 st

Lime

1 portionspåse

Koriander

1 st

Avokado

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1 paket

Kidneybönor

1 g

Chiliflakes

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

5 g

Tex-Mex

½ burk

Tomatpuré

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

150 g

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 1)

2.5 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 3)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

1 dl

Vatten (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

½ tsk

Socker (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3671 kJ
Energi (kcal)877 kcal
Fett42.5 g
varav mättat9.4 g
Kolhydrater86.4 g
varav socker16.2 g
Protein20.5 g
Salt3.8 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.

Tillsätt vatten [21/2 dl | 5 dl], och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Förbered råvaror
2

Under tiden, finhacka rödlök [½ st, 2P], tomat och koriander. 

Skär lime i klyftor.

Halvera avokado, kärna ur, gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor.

Grovhacka jordnötter.

Häll av och skölj kidneybönor.

Förbered jordnötssalsa
3

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelvärme. Stek jordnötter i 2-3 min, tills lätt rostade.

Tillsätt en nypa chili flakes och stek i ytterligare 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön.

Låt svalna något, och rör i limejuice [1 tsk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk]. Smaka av med salt och peppar och lägg över i en liten skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek kidneybönor
4

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpannan på medelhög värme.

Stek kidneybönor, tomatpuré [½ burk, 2P], Tex-Mex och en nypa salt i 1-2 min.

Rör i resterande chili flakes, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Stek i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.

Gör pico de gallo
5

Blanda tomat, rödlök, koriander, en generös skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. 

Blanda yoghurt, resterande limejuice och en nypa salt i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med kidneybönor, pico de gallo, avokado och chilistekta jordnötter.

Krydda avokado med en nypa salt.

Ringla över limeyoghurt.