Kryddig lax och avokadosallad
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kryddig lax och avokadosallad

Kryddig lax och avokadosallad

med pestotoppad krossad potatis

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Lax brukar gå hem hos hela familjen, och i dag spelar den huvudrollen i en lättlagad och färgstark middagsrätt. Vi steker laxen med vår italienska kryddblandning Mamas Favorit och serverar den med krossad kokt potatis som vi ugnsrostar med ost och toppar med persiljepesto. Till det serverar vi en härlig capresesallad med avokado, tomat och grekisk salladsost och en klick aioli. Bon appetit!

Taggar:
Glutenfri
Klimatsmart
Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

1 portionspåse

Bladpersilja

250 g

Körsbärstomater

1 st

Avokado

1 portionspåse

Basilika

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

20 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Vatten* (steg 2)

2.5 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 6)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5253 kJ
Energi (kcal)1256 kcal
Fett90.9 g
varav mättat24.2 g
Kolhydrater57.5 g
varav socker12.9 g
Protein50.2 g
Salt2.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis (oskalad) i 15–18 min, eller tills mjuka. 

Gör pesto
2

Under tiden, halvera körsbärstomater. Skär salladsost i tunna stavar. 

Finhacka persilja, pinjenötter och basilika (spara några hela blad till garnering).

Finhacka eller pressa vitlök [½ st, 2P].

Blanda persilja, pinjenötter, basilika, vitlök, hälften av finriven ost, olivolja [21/2 msk | 5 msk], vatten [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål. Smaka av med salt och peppar, och ställ åt sidan.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om peston verkar tjock. – Ju mindre bitar du hackar ingredienserna i, desto bättre.

Rosta potatis
3

Häll av vattnet från färdigkokt potatis och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Mosa dem lätt med en gaffel.

Toppa potatis med en generös skvätt olivolja, en nypa salt och resten av den finrivna osten.

Rosta i ugnen i 10–12 min, tills gyllene.

Stek lax
4

Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och Mamas Favorit.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, tills gyllene och genomstekt, och lägg över till en tallrik.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Skär avokado
5

Precis innan servering, halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär det i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp lax på tallrikar.

Placera potatis bredvid laxen och toppa den med pesto.

Varva körbärstomater, avokado och salladsost på tallrikarna och toppa med olivolja [1 msk | 2 msk] och återstående basilikablad.

Servera med aioli.