Skip to main content

Krämig tomat- och grönsakssoppa

med rostat gruyèrebröd och gräddfil

En klassisk tomatsoppa blir lätt en perfekt middag med god topping och smarriga tillbehör. Soppan smaksätts med örtkryddor och blir extra krämig med matlagningsgrädde. Vi toppar den med pinjenötter, persilja och gräddfil och rostar surdegsbröd med gruyère att servera vid sidan av.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Soja
Selleri
Ägg
Råg
Vete
Gluten

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

390 g

Krossade tomater

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Worcestershiresås

(Innehåller: Soja)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller: Ägg)

1 st

Morot

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Riven gruyère

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Bladpersilja

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

2 st

Surdegsbullar

(Innehåller: Råg, Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Sesam)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

2 dl

Vatten till soppa

¼ tsk

Salt till soppa

1 msk

Smör till bröd

Näringsvärden

Energi (kJ)3345 kJ
Energi (kcal)800 kcal
Fett53.2 g
varav mättat30.7 g
Kolhydrater61.4 g
varav socker18.9 g
Kostfiber8 g
Protein21.5 g
Salt4 g
Potassium57.6 mg
Calcium9.3 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Finhacka morot och lök.

Finhacka eller pressa lök.

Grovhacka persilja.

Stek grönsaker
2

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek morot och lök i 2–3 min, tills de mjuknar.

Tillsätt lök, Mamas Favorit och en nypa salt och peppar och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Laga soppa
3

Tillsätt krossade tomater, matlagningsgrädde, vatten, worcestershiresås, buljong, salt och en nypa peppar.

Koka upp och sjud under lock på medellåg värme i 8–10 min, tills morot är mjuk.

TIPS: Mixa soppan när grönsakerna är kokta för en krämigare konsistens.

4

Under tiden, halvera surdegsbröd.

Bre brödhalvorna med smör och toppa med gruyère.

Placera på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 5–6 min, eller tills osten har smält.

Rosta pinjenötter
5

Hetta upp en liten stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene.

6

Häll upp soppa i skålar.

Toppa med pinjenötter och persilja och ringla över gräddfil.

Servera med rostat gruyèrebröd.