Orzotto är, som du kanske hör på namnet, ungefär som risotto – men lagas med orzo istället för ris. I kväll ger vi vår orzotto en grekisk twist i form av souvlakikrydda och salladsost. Vi lagar vår orzotto med lök och morot, smaksätter den med tomatpuré, grönsaksbuljong och chiliflakes och tillsätter matlagningsgrädde för extra krämighet. Sedan toppar vi med gyllenstekta räkor, färsk tomat, salladsost och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
1 st
Morot
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Tomat
1 burk
Tomatpuré
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Souvlaki-kryddmix
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Rödlök
½ g
Chiliflakes
1 portionspåse
Bladpersilja
1 msk
Olivolja (steg 1)
¼ tsk
Socker (steg 1)
4.5 dl
Vatten (steg 2)
1 tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
Skär lök i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) grovt.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lök och morot i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt orzo, tomatpuré, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och hälften av souvlakikryddan. Stek i ytterligare 1 min, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [4,5 dl | 9 dl], grönsaksbuljong, chiliflakes [1/2 paket, 2P] och salt [1 tsk | 2 tsk].
Koka upp, sänk till medelvärme och sjud utan lock. Rör om då och då, tills orzo är mjuk men inte helt genomkokt, cirka 8–12 min.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, finhacka persilja.
Skär tomat i 1 cm breda klyftor.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med resterande souvlakikrydda och en nypa salt.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Ta av från värme.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Rör ner matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P] i stekpannan med orzotto.
Sjud i ytterligare 1–2 min, tills något tjocknat och orzo är ”al dente”. Krydda med en nypa salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.
TIPS: Kryddningen är avgörande för den här rätten, så smaka av, krydda med salt och peppar och smaka av igen.
TIPS: ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Lägg upp orzotto i skålar och toppa med räkor och färsk tomat.
Garnera med persilja och smulad salladsost [1/2 paket, 2P].