Köttbullar och potatismos
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köttbullar och potatismos

Köttbullar och potatismos

med brunsås och picklad gurka

Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Sulfiter
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

1

Vitlöksklyfta

1

Gurka

1

Dill

25

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

4

Kycklingbuljong

500

Bakpotatis

250

Blandfärs

25

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1

Morot

½

Lök

100

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½

Salt (steg 1)

3

Mjölk (steg 1)

½

Socker (steg 2)

1

Ägg (steg 3)

1

Olivolja (steg 3)

¼

Salt (steg 3)

½

Vatten (steg 5)

1

Vatten* (steg 2)

¼

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)754 kcal
Energi (kJ)3155 kJ
Fett38.6 g
varav mättat14.6 g
Kolhydrater68.3 g
varav socker13.7 g
Protein33.6 g
Salt5.1 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Mosa potatis
1

Koka upp saltat vatten i en medelstor kastrull. 

Skala och skär potatis i 2 cm stora bitar. 

Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Tillsätt eventuellt en klick smör. Sätt lock på för att hålla på värmen. 

Pickla gurka
2

Under tiden, skär gurka i tunna halvmånar.

Finhacka dill.

Placera dill, vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en skål. Rör i gurka i lagen och sätt åt sidan tills servering. 

Häll av lagen innan servering. 

Stek köttbullar
3

Blanda blandfärs, kycklingbuljong, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål. 

Med fuktiga händer, rulla 1 msk av färsen till en köttbulle. Placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 5 per person.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. 

VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Förbered grönsaker
4

Under tiden köttbullarna steks, finhacka morot (oskalad).

Skär lök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Koka sås
5

Ta köttbullar av värmen och sätt åt sidan på en tallrik.

Tillsätt morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.

Tillsätt brunsås, vatten [1/2 dl | 1 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och sjud i 2-3 min. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]och peppar. Tillsätt köttbullar och låt dem värmas upp.

Häll av lagen från gurkan.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock.

Servera
6

Lägg upp potatismos, köttbullar och picklad gurka på tallrikar.

Ringla över brunsås.