
Fish and chips är en riktig engelsk klassiker, men här serverar vi den i ny tappning med koreanska influenser. Vi panerar kolja och steker den gyllene medan vi rostar våra ”chips” – alltså pommes – i ugnen. Snabbsyltad morot och kål får extra sting av chili flakes i en smakrik sallad och vi blandar koreansk BBQ-sås med majonnäs att doppa vår fish and chips i.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500 g
Potatis
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
75 g
Koreansk BBQ-sås
(Innehåller: Soja, Sesam)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
1 g
Chiliflakes
1 st
Morot
150 g
Förskuren spetskål
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.

Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.
Vänd morot och kål i lagen och ställ skålen åt sidan.

Blanda vetemjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg [1 st | 1 st]. Blanda vispat ägg (använd hälften för 2P) och hälften av koreansk BBQ-sås i en ny djup tallrik.
Häll panko i en tredje djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Vänd fisk först i mjöl, sen i ägg och till sist panko.
TIPS: Om du inte har ägg så kan du använda 2 msk mjölk istället.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt.

Blanda resterande koreansk BBQ-sås och majonnäs i en liten skål och ställ åt sidan.
Häll av lag från morot och kål.
Tillsätt chili, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa peppar till skålen med morot och kål. Vänd runt precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Lägg upp fisk, pommes och sallad på tallrikar.
Servera med en klick koreansk BBQ-majonnäs.