
Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Gratäng är tacksam mat att laga en vardagskväll – när man har förberett den sköter den sig själv i ugnen. Dagens variant bjuder på kallrökt lax och rotfrukter i form av potatis och rotselleri. Vi toppar gratängen med en krämig gräddsås med vitlök och grönsaksbuljong och till sist med ett lager finriven ost som blir gyllene i ugnen. Medan gratängen gräddas blandar vi en fräsch grönsallad med citronsaft och olivolja att servera som tillbehör.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
100 g
Kallrökt lax
(Innehåller: Fisk)
500 g
Potatis
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
½ st
Citron
1 st
Rotselleri
(Innehåller: Selleri)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
1 msk
Smör (steg 2)
10 msk
Mjölk (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Skala och halvera rotselleri. Skär den i 1/2 cm tunna halvmånar.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills nästan genomkokta. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en ny medelstor kastrull på medelvärme.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör om tills en pasta bildas.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] och matlagningsgrädde lite i taget. Vispa i 3–4 min, tills tjocknat.
Rör ner vitlök, grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Placera hälften av potatis och rotselleri ett jämnt lager i botten på en ugnsform.
Toppa med kallrökt lax och därefter resterande potatis och rotselleri i ett jämnt lager.
Häll över gräddsås och toppa med riven ost.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukter är mjuka och toppen är gyllene.

Under tiden, skölj salladsmix.
Finhacka gräslök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].

Blanda salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål precis innan servering.

Låt gratängen svalna något innan servering.
Lägg upp gratäng på tallrikar och toppa med gräslök.
Servera med sallad.

