Skip to main content
Grekiskinspirerad citrus-örtkolja

Grekiskinspirerad citrus-örtkolja

med oreganorotfrukter och tomatsallad

I kväll ger vi oss ut på en kulinarisk resa med kurs mot ett soligt Grekland. Här bjuds det på stekt kolja i en smakrik sås med citrusfrukt, persilja och vitlök och gyllenrostad potatis och rödbeta som smaksatts med oregano. Som tillbehör frestar vi med en fräsch tomatsallad och vi toppar kvällens middag med en klick svalkande yoghurt.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Laga mig först
Proteinrik
Under 650 kcal
Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt
Antal portioner

½ g

Torkad oregano

1 st

Citrusfrukt

250 g

Kolja

(Innehåller: Fisk)

2 st

Tomat

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

60 g

Salladsmix

1 st

Bladpersilja

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Rödbeta

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till rotfrukter

½ dl

Vatten till sås

½ msk

Olja till sallad

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

Energi (kJ)2149 kJ
Energi (kcal)514 kcal
Fett13.5 g
varav mättat4 g
Kolhydrater61.5 g
varav socker12.4 g
Kostfiber7.3 g
Protein38.6 g
Salt3 g
Trans Fat0.2 g
Potassium1434.3 mg
Calcium23.9 mg
Iron0.5 mg

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis och rödbeta (oskalade) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, oregano, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka persiljeblad.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Grovhacka tomat.

Skölj salladsmix.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda tomatsallad
3

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, citrusfruktsaft och persilja i en liten skål.

Blanda tomat, salladsmix, olivolja, balsamvinäger och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Stek fisk
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.

Stek fisk i 2–3 min, vänd och tillsätt citrusfrukt- och persiljesås.

Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Blanda yoghurt
5

Blanda yoghurt och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp rotfrukter, fisk och tomatsallad på tallrikar.

Toppa med yoghurt.