
I kväll ger vi oss ut på en kulinarisk resa med kurs mot ett soligt Grekland. Här bjuds det på stekt kolja i en smakrik sås med citrusfrukt, persilja och vitlök och gyllenrostad potatis och rödbeta som smaksatts med oregano. Som tillbehör frestar vi med en fräsch tomatsallad och vi toppar kvällens middag med en klick svalkande yoghurt.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ g
Torkad oregano
1 st
Citrusfrukt
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
2 st
Tomat
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
1 st
Bladpersilja
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Rödbeta
¼ tsk
Salt till rotfrukter
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis och rödbeta (oskalade) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, oregano, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, finhacka persiljeblad.
Skär citrusfrukt i klyftor.
Grovhacka tomat.
Skölj salladsmix.
Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, citrusfruktsaft och persilja i en liten skål.
Blanda tomat, salladsmix, olivolja, balsamvinäger och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Stek fisk i 2–3 min, vänd och tillsätt citrusfrukt- och persiljesås.
Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Blanda yoghurt och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Lägg upp rotfrukter, fisk och tomatsallad på tallrikar.
Toppa med yoghurt.