topBanner
Grekisk sallad

Grekisk sallad

med salladsost, kikärtor och vitlöksbröd

Slå dig till bords och avnjut denna matiga och fräscha grekiska sallad. I detta recept har vår kock Pernille gett denna älskade klassiker en twist och serverar salladen med rostade kikärtor kryddade med underbart aromatisk oregano och lagom tuggmotstånd i form av solroskärnor. De färska grönsakerna är skurna i lagom stora munsbitar, den smulade salladsosten ger fin sälta och den nygjorda tzatzikin ger en uppskattad kick. Sätt härnäst tänderna i en nybakad vitlöksbaguette och dröm dig bort till soliga äventyr.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:glutenmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

½ st

Baguette

(InnehållerglutenKan innehållaKan innehålla spår av sesam)

2 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rödlök

1 paket

Kikärtor

1 påse

Kruspersilja

1 st

Tomat

20 g

Solrosfrön

2 g

Oregano

1 st

Gurka

½ paket

Gräddfil

(Innehållermjölk)

1 påse

Salladsmix

150 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

20 g

Smör*

(Innehållermjölk)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2964 kJ
Energi (kcal)709 kcal
Fett40 g
varav mättat21 g
Kolhydrater54 g
varav socker9 g
Protein29 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ställ smöret* på köksbänken så att det blir rumstemperat. Skär baguette [1/2 st, 2 pers] i ca 3 cm breda skivor. Finhacka vitlök. Skiva rödlök [1/2 st, 2 pers] tunt. Skölj kikärtor under kallt vatten. Finhacka persilja. Grovhacka tomat.

2

Blanda smör*, hälften av vitlöken, en nypa salt* och peppar* i en skål med en gaffel. Bre vitlökssmöret på båda sidor av brödskivorna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Häll solrosfrön vid sidan av brödet och rosta i ugnen i 8-10 min, eller tills gyllene.

3

Hetta upp en generös skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt kikärtor, oregano, en nypa salt* och peppar*. Stek i 4-5 min, rör om regeulbundet, tills kikärtorna fått en krispig gyllene yta.

4

Riv gurka medan kikärtorna steks. Pressa ur vätskan ur gurkstrimlorna genom en sil. Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2 pers] och resterande vitlök i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar* och ställ tzatzikin åt sidan till servering.

5

Blanda kikärtor, tomater, rödlök och salladsmix i en salladsskål. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*.

6

Fördela den grekiska salladen med kikärtor mellan era tallrikar. Smula över salladsost, persilja och rostade solrosfrön. Servera med tzatziki och vitlöksbröd vid sidan av.