HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconGrekisk Nötfärsmoussaka
topBanner
Grekisk nötfärsmoussaka

Grekisk nötfärsmoussaka

med rostad aubergine och färsk morotssallad

Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig nötfärsmoussaka med lök, zucchini och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med crème fraiche och ost, och serverar den med en fräsch morotssallad med persilja.

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:MjölkÄgg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 st

Aubergine

250 g

Nötfärs

½ st

Zucchini

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Medelhavets Pärla

4 g

Kycklingbuljong

1 paket

Krossade tomater

½ paket

Crème fraiche

(InnehållerMjölk)

20 g

Finriven ost

(InnehållerMjölk, Ägg)

2 st

Morot

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)566 kcal
Energi (kJ)2367 kJ
Fett32.1 g
varav mättat15.9 g
Kolhydrater27.61 g
varav socker33.9 g
Protein35.27 g
Salt2.7 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär aubergine 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja* och krydda med salt*. Rosta tills mjuk och lätt gyllene, 10-12 min, vänd efter halva tiden.

2

Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek nötfärs i 3-4 min, eller tills brynt. Bryt upp eventuella klumpar med en träsked. Skär zucchini [1/2 st, 2P] i 1 cm stora bitar. Tärna lök i 1 cm stora bitar. Pressa eller riv vitlök fint. VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.

3

Tillsätt lök och zucchini till stekpannan med nötfärs och stek tills mjuka, 3-4 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Tillsätt vitlök, Medelhavets Pärla och kycklingbuljong, och stek i 30 sek. Rör i krossade tomater, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker* [1/2 tsk | 1 tsk], och sjud i ytterligare 1 min.

4

Lägg över hälften av köttfärsen till en ugnsform. Toppa med rostad aubergine och sen med resterande köttfärs. Bre på crème fraiche [1/2 paket, 2P] och strö över riven ost. Gratinera tills toppingen bubblar och osten är gyllene, 10-15 min.

5

Skär morot i långa band med en potatisskalare. Grovhacka persiljeblad. Blanda morot och persilja i en medelstor skål och krydda med salt* och peppar*. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja*.

6

Lägg upp moussaka i skålar och servera med morotssallad.