Det grekiska köket är känt för många av sina goda rätter, men om du vill testa grekiskinspirerad husmanskost är denna rätt en av de första på listan! BBQ-marinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki är oslagbart god comfort food, och hemligheten ligger i att pressa citron över klyftpotatisen innan du skjutsar in dem i ugnen. Det ger dem en magiskt god smaksättning som lyfter hela rätten. Grekerna kan det där med mat!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
300 g
Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad
1 st
Rödlök
1 portionspåse
Bladpersilja
2 st
Tomat
1 st
Gurka
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Citron
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm breda klyftor.
Dela citron i klyftor.
Riv gurka fint och strö över en nypa salt.
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja, citronjuice [1 msk | 2 msk], salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills gyllene.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].
Pressa ur vätska från gurkan.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål.
Skär rödlök i klyftor. Spara 1-2 klyftor till steg 5.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Bryn kyckling i 2 min per sida. Krydda med salt och peppar.
Placera kyckling och rödlök på en ny plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 11-12 min.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Finhacka sparade lökklyftor.
Grovhacka persilja (spara lite till garnering) och tomat.
Blanda rödlök, persilja, tomat, balsamvinäger, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp klyftpotatis, rostad lök, kyckling, tomatsallad och en rejäl klick tzatziki på era tallrikar.
Garnera med persilja.