Medelhavs-inspirerad lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Medelhavs-inspirerad lax

Medelhavs-inspirerad lax

med tomatsallad och tzatziki

Till denna lyxiga laxrätt har vi hämtat inspiration från det grekiska köket. Laxen ugnssteks med ett täcke av smulad salladsost och medelhavskryddor och vår klyftpotatis ugnsbakas til krispig perfektion med citron och oregano. Vi gör också en smarrig tomatsallad med balsamvinäger och – så klart – en klassisk tzatziki.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

50 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

4 g

Medelhavets Pärla

500 g

Potatis

½ st

Citron

½ g

Torkad oregano

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½ st

Vitlöksklyfta

2 st

Tomat

½ st

Rödlök

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 3)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3058 kJ
Energi (kcal)731 kcal
Fett39.8 g
varav mättat10.7 g
Kolhydrater56.1 g
varav socker11.4 g
Protein36.3 g
Salt1.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. 

Blanda med olivolja, citronsaft [1 msk | 2 msk], oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.  

Gör tzatziki
2

Under tiden, riv vitlök [1/2 st, 2P] fint.

Riv gurka grovt, lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.

Förbered salladsost
3

Smula salladsost [1/2 paket, 2P] i en liten skål.

Tillsätt Medelhavets Pärla, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa peppar och vänd runt.

TIPS: Smula salladsost så fint som möjligt, så blir laxtäcket jämnare.

Ugnsstek lax
4

Torka av lax med hushållspapper.

Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med salladsost.

När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda tomatsallad
5

Grovhacka tomat.

Finhacka rödlök [1/2 st, 2P].

Blanda rödlök, tomat, balsamvinäger, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i en skål.

Servera
6

Lägg upp lax, potatis och tomatsallad på tallrikar.

Servera med tzatziki.