topBanner
Grekisk-inspirerad kyckling

Grekisk-inspirerad kyckling

med potatis, tomatsallad och tzatziki

Grillrecept

Det grekiska köket är känt för många av sina goda rätter, men om du vill testa grekiskinspirerad husmanskost är denna rätt en av de första på listan! BBQ-marinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki är oslagbart god comfort food, och hemligheten ligger i att pressa citron över klyftpotatisen innan du skjutsar in dem i ugnen. Det ger dem en magiskt god smaksättning som lyfter hela rätten. Grekerna kan det där med mat!

Taggar:Under 600 kcal
Allergener:mjölksulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 st

Citron, ekologisk

½ st

Vitlöksklyfta

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehållermjölk)

1 st

Rödlök

300 g

Kycklingbröstfilé, BBQ marinerat

2 st

Tomat

1 påse

Bladpersilja

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

500 g

Potatis

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)1996 kJ
Energi (kcal)477 kcal
Fett11 g
varav mättat4 g
Kolhydrater56 g
varav socker12 g
Kostfiber7 g
Protein39 g
Kolesterol0 mg
Salt2 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Rivjärn
Bakplåt
Stekpanna
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 1 cm breda klyftor. Dela citron i klyftor. Skär rödlök i klyftor - lägg 1-2 stycken åt sidan (till steg 5).

TIPS: Lämna roten av rödlöken när den delas i klyftor så att de håller ihop om när du tillagar dem på grillen.

2

Placera potatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och citronjuice [1 msk | 2 msk]. Krydda med salt* och peppar* och blanda runt. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills klyftorna är gyllene.

3

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Krydda kyckling med en nypa salt* och peppar*. Bryn i 2 min per sida. För över till en plåt med bakplåtspapper. Fördela rödlök på samma plåt, och baka i ugnen i 10-12 min.

PÅ GRILLEN: Grilla kyckling i 5-7 min per sida på medelhög värme. Låt vila i 5 min innan servering. Grilla rödlök i 8-10 min, eller tills mjuk.

VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt och utan inslag av rosa.

4

Finriv vitlök [1/2 st, 2P]. Riv gurka fint och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda gurka, yoghurt, vitlök (1/2 st, 2P), en nypa salt* och peppar* i en skål.

5

Finhacka de sparade rödlöksklyftorna. Grovhacka persilja och tomat. Blanda rödlök, persilja, tomat, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Fördela klyftpotatis och kyckling mellan era tallrikar tillsammans med tomatsallad och en rejäl klick tzatziki.