Det grekiska köket är känt för många av sina goda rätter, men om du vill testa grekiskinspirerad husmanskost är denna rätt en av de första på listan! BBQ-marinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki är oslagbart god comfort food, och hemligheten ligger i att pressa citron över klyftpotatisen innan du skjutsar in dem i ugnen. Det ger dem en magiskt god smaksättning som lyfter hela rätten. Grekerna kan det där med mat!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Tomat
75
Gräddfil
Gurka
15
Balsamvinäger
500
Potatis
1
Gurka, piccolo
300
Kycklingbröstfilé, BBQ marinerat
1
Bladpersilja
1
Citron
1
Rödlök
1
Vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 200°C. Skär potatis (oskalad) i 1 cm breda klyftor. Dela citron i klyftor.
Placera potatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och en skvätt citronjuice. Krydda med salt* och peppar* och blanda runt. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills klyftorna är gyllene.
Finriv vitlök. Riv gurka fint och pressa ur vätskan i en sil. Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2 pers], vitlök, en nypa salt* och peppar* i en skål. Skär rödlök i klyftor, lägg 1-2 stycken åt sidan (till steg 5).
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Bryn kycklingen i ca 2 min per sida. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Placera sedan kycklingen och rödlöksklyftorna på en ny plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i 10-12 min, eller tills kycklingen är genomstekt. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt och utan inslag av rosa.
Finhacka de sparade rödlöksklyftorna. Grovhacka persilja (spara lite till garnering) och tomat. Blanda rödlök, persilja, tomat, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.
Fördela klyftpotatis och kyckling mellan era tallrikar tillsammans med tomatsallad och en rejäl klick tzatziki. Garnera med persilja, och middagen är serverad.