HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconGrekisk Grillostsallad
topBanner
Grekisk grillostsallad

Grekisk grillostsallad

med oreganorostad potatis och vitlöksyoghurt

Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig grillostsallad. Vi blandar en sallad bestående av oreganorostad potatis med citron, rödlök, paprika, körsbärstomater och gemsallad. Vi toppar vår sallad med sprödstegt grillost, vitlöksyoghurt och färsk persilja.

Taggar:VegetariskGlutenfri
Allergener:Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

400 g

Småpotatis

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Paprika

1 st

Gemsallad

1 st

Citron

1 portionspåse

Bladpersilja

125 g

Körsbärstomater

½ st

Rödlök

1 st

Grillost

(InnehållerMjölk)

75 g

Yoghurt

(InnehållerMjölk)

½ g

Torkad oregano

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Socker (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Vatten* (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)706 kcal
Energi (kJ)2952 kJ
Fett37.44 g
varav mättat25.3 g
Kolhydrater50.44 g
varav socker18.2 g
Protein35.17 g
Salt3.7 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft).

Halvera potatis (oskalad) på längden och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.

Tillsätt 1 st vitlöksklyfta (oskalad) när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.

Låt färdig potatis svalna något.

2

Halvera citron.

Finhacka eller pressa resterande vitlök.

Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Blanda vatten [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], hackad vitlök, citronjuice [1 msk | 2 msk], socker [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt i en liten skål. Rör ner rödlök. 

3

Kärna ur och skär paprika i ½ cm strimlor.

Halvera körsbärstomater.

Grovhacka gemsallad.

Finhacka persilja.

Blanda paprika, körsbärstomater, gemsallad och persilja (spara lite till garnering) i en stor skål. Krydda med salt och peppar.

4

Skär grillost i tunna skivor (3 st/pers).

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av potatisens tillagningstid.

Stek grillost i 1-2 min per sida, eller tills gyllene.

5

Häll citron-vitlöksdressing över färdig potatis på plåten och blanda väl.

Blanda den avsvalnade potatisen med salladen.

Pressa ut rostad vitlökklyfta från skalet, mosa i en skål med en gaffel, och rör sedan i yoghurt. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

6

Lägg upp potatissallad i skålar.

Toppa med grillost och vitlöksyoghurt.

Garnera med resterande persilja.