
Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig tomatsås med vitlök, purjolök och grädde. Torsken får sjuda i den goda såsen tills den har fått perfekt konsistens. Läcker rostade palsternacka och krämigt potatismos passar perfekt till den krämiga såsen med torsk.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1
Vitlöksklyfta
1
Tomat
½
Purjolök
250
Torsk
(Innehåller: Fisk)
4
Kycklingbuljong
1
Palsternacka
30
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
500
Potatis
1
Torkad timjan
¼
Salt (steg 2)
2
Mjölk (steg 2)
1
Olivolja (steg 4)
¼
Salt (steg 5)
½
Vatten (steg 4)

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skär palsternacka (oskalad) i 1 cm tjocka strimlor. Placera palsternacka på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, timjan, salt* och peppar*. Rosta i toppen av ugnen i 20 min, eller tills mjuk.

Tillsätt potatis till det kokande vattnet. Koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Mosa med mjölk* [2 msk | 4 msk], och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Tillsätt eventuellt en klick smör* för extra krämigt mos. Sätt åt sidan under lock.

Hacka vitlök. Dela purjolök [1/2 st, 2P] på längden, och skär sen i 1 cm skivor på bredden. Tärna tomat i 1 cm stora bitar. Skölj spenat.

Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Stek purjolök i 4 min, tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i 1 min. Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong och vatten* [1/2 dl| 1 dl]. Tillsätt sedan spenat och rör om tills den har mjuknat, 2-3 min.

Krydda fisk med salt* [¼ tsk | ½ tsk] och peppar*. Lägg ner fisk och tomat i såsen. Sjud på medel-/låg värme i 2-3 min. Vänd fisken försiktigt och sjud i ytterligare 2-3 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Lägg upp potatismos, rostad palsternacka och sås på tallrikar. Toppa med fisk.

