Kvällens smarriga rätt blir ugnsstekt lax med krämigt potatis- och vitlöksmos. Den lyxiga middagen fulländas med bearnaisesås, stekta haricots verts och schalottenlök och en riktigt välsmakande päron- och valnötssallad. Hoppas det smakar!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Citrusfrukt
1 st
Lök
400 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
150 g
Haricots verts
160 g
Bearnaisesås
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Päron
40 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
60 g
Salladsmix
1 msk
Smör till fisk
½ tsk
Salt till fisk
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Smör till grönsaker
2 msk
Vatten till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär smör i tärningar.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Placera den med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med smörtärningar och tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Grovhacka valötter.
Blanda salladsmix, päron, valnötter, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Ansa haricots verts.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek haricots verts och schalottenlök i 3–4 min, eller tills mjuka.
Rör i citronsaft och smör.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.
Hetta upp en kastrull på medelhög värme och tillsätt bearnaisesås och vatten.
Sjud i 1 min, eller tills genomvarm.
Servera lax på stora tallrikar och ringla över resterande smör från plåten.
Lägg upp potatis- och vitlöksmos, bearnaisesås, sauterade grönsaker och päron- och valnötssallad i skålar vid sidan av.