
Millionbøf är en känd familjerätt och finns på listan över favoriträtter hos många barn och vuxna i Danmark. Vår variant innehåller nötfärs, morot, zucchini och massor av underbara kryddor. Vi serverar vår 'millionbøf'-gryta med krämig potatismos, och en spännande rödbetsrelish med rödlök och balsamvinäger.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1
Rödbeta
250
Nötfärs
1
Rödlök
1
Morot
½
Zucchini
4
Köttbuljong
½
Tomatpuré
4
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
½
Bladpersilja
12
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
25
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
500
Potatis
½
Smör (steg 1)
3
Mjölk (steg 1)
½
Salt (steg 1)
½
Vatten (steg 2)
1
Olivolja (steg 2)
¼
Salt (steg 2)
1
Socker (steg 2)
½
Olivolja (steg 4)
½
Vetemjöl (steg 5)
½
Salt (steg 5)
2
Vatten (steg 5)

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatisen tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], smör [1/2 msk | 1 msk] och salt [½ tsk | 1 tsk] i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

Medan potatis kokar, skär rödlök i tunna skivor. Riv rödbeta (oskalad) grovt.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stekpanna på medelhög värme. Stek hälften av rödlöken med salt [1/4 tsk |1/2 tsk] tills mjuk, 2-3 min.
Rör i rödbeta, balsamvinäger, vatten [1/2 dl | 1 dl], socker [1 tsk | 2 tsk] och en nypa peppar. Sjud tills rödbeta är mjuk och sås reducerad, 5-6 min, rör då och då.
Lägg över relish till en skål och ställ åt sidan tills servering.

Under tiden, riv zucchini [1/2 st, 2P] grovt.
Riv morot (oskalad) grovt.
Plocka persiljeblad [1/2 påse, 2P].

Torka av stekpannan och hetta upp den igen med olivolja [1/2 msk | 1 msk] på medelhög värme.
Stek nötfärs och resterande rödlök i 4-5 min, tills brynt.
Rör i morot, zucchini, Mamas favorit, sojasås och tomatpuré [1/2 burk, 2P]. Sjud i ytterligare 2-3 min, tills grönsaker har mjuknat något.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.

Medan färsen steks, vispa ihop vatten [2 dl |4 dl], köttbuljong, salt [1/2 tsk |1 tsk] och mjöl [1/2 msk | 1 msk] i en kanna, tills klumpfri.
Rör i mixen i stekpannan och sjud i 5-6 min, tills tjocknad. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp potatismos på tallrikar.
Toppa med 'millionbøf'-gryta och rödbetsrelish.
Garnera med persiljeblad.