Skip to main content
Citronstekt sej

Citronstekt sej

med ugnsrostade sesamgrönsaker och aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och rostad potatis, palsternacka och broccoli. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Taggar:
Under 650 kcal
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
35 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Sej

(Innehåller: Fisk)

1 st

Citron

250 g

Broccoli

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller: Ägg, Senap)

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

½ st

Palsternacka

60 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till fisk

½ msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2613 kJ
Energi (kcal)625 kcal
Fett27.2 g
varav mättat6.4 g
Kolhydrater60 g
varav socker9.9 g
Protein33.8 g
Salt5 g

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis och palsternacka (oskalade) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered buljong
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Skär citron i klyftor.

Skölj salladsmix.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och hälften av dillen i en liten skål.

Rosta broccoli
3

Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.

Placera broccoli på plåten när det återstår 15 min av rotfrukternas tillagningstid.

Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen resterande tid.

Stek fisk
4

Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk i 2–3 min.

Tillsätt salladsmix
5

Vänd fisk och tillsätt buljong och smör.

Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.

Vänd potatis, palsternacka och broccoli med salladsmix och sesamfrön på plåten.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Servera
6

Lägg upp fisk, rotfrukter och broccoli på tallrikar.

Toppa fisk med citronbuljong och garnera med citronklyftor och resterande dill.

Servera med aioli.