Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med rostade rotfrukter, broccoli och aioli

Lax är en lättlagad fisk som går hem hos de flesta, och här kommer ett recept där den kombineras med klassiska smaker – citron och dill. Vi serverar vår stekta lax med en klick aioli och rostade rotfrukter och broccoli som toppas med sesamfrön.

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller: Ägg, Senap)

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

1 st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till potatis

½ msk

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till stekning

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3512 kJ
Energi (kcal)839 kcal
Fett47.1 g
varav mättat10.1 g
Kolhydrater65.5 g
varav socker12 g
Protein38 g
Salt3.5 g

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna potatis och palsternacka (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuk och gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered buljong
2

Medan rotfrukterna rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och dill i en liten skål.

Rosta broccoli
3

Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar och
placera dem på plåten när det återstår 15 min av rotfrukternas tillagningstid.

Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta resterande tid.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av rotfrukternas och broccolins tillagningstid.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Vänd lax och tillsätt buljong och smör.

Stek lax i ytterligare 3–5 min, eller tills den är gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, rostade rotfrukter och broccoli på tallrikar.

Skeda citronbuljong över laxen och garnera med citronskivor.

Servera med aioli och toppa rotfrukter och broccoli med sesamfrön.