Lax är en lättlagad fisk som går hem hos de flesta, och här kommer ett recept där den kombineras med klassiska smaker – citron och dill. Vi serverar vår stekta lax med en klick aioli och rostade rotfrukter och broccoli som toppas med sesamfrön.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
250 g
Broccoli
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
40 g
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
1 st
Palsternacka
¼ tsk
Salt till potatis
½ msk
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Smör till stekning
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis och palsternacka (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuk och gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Medan rotfrukterna rostas, finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka dill.
Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och dill i en liten skål.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar och
placera dem på plåten när det återstår 15 min av rotfrukternas tillagningstid.
Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Rosta resterande tid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av rotfrukternas och broccolins tillagningstid.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd lax och tillsätt buljong och smör.
Stek lax i ytterligare 3–5 min, eller tills den är gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, rostade rotfrukter och broccoli på tallrikar.
Skeda citronbuljong över laxen och garnera med citronskivor.
Servera med aioli och toppa rotfrukter och broccoli med sesamfrön.