Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med rostad potatis och aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på citronlax med smör, kombinerad med dill, aioli och ljuvlig rostad potatis och broccoli.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Sesam
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

1 st

Citron

1 portionspåse

Dill

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3279 kJ
Energi (kcal)784 kcal
Fett46.6 g
varav mättat10 g
Kolhydrater53.3 g
varav socker8.4 g
Protein36.8 g
Salt1.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). 

Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20-30 min, tills mjuka och gyllene. 

Förbered buljong
2

Medan potatis rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronjuice och dill i en liten skål. 

Rosta broccoli
3

Tärna broccoli (inklusive stjälk) i 2 cm stora bitar, och placera den på plåten, när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.

Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.

Rosta resterande tid.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av tillagningstiden i ugnen.

Torka av lax med hushållspapper, och krydda med salt.

Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Tillsätt buljong
5

Tillsätt buljong och smör [1 msk | 2 msk] och stek lax i ytterligare 3-5 min, tills den är gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, rostad potatis och broccoli på tallrikar.

Ös citronbuljong över laxen, och garnera med citronskivor.

Servera med aioli och strö sesamfrön över potatis och broccoli.