Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med sesamrostad potatis och aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Sesam
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

10

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

1

Citron

1

Dill

1

Vitlöksklyfta

250

Broccoli

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

500

Potatis

Ingår inte i din leverans

½

Vatten (steg 2)

½

Olivolja (steg 4)

1

Smör (steg 5)

¼

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)779 kcal
Energi (kJ)3261 kJ
Fett46.36 g
varav mättat9.9 g
Kolhydrater51.83 g
varav socker8.6 g
Protein36.07 g
Salt2.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.

TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

Förbered buljong
2

Finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål. 

Rosta broccoli
3

Dela broccoli i små buketter.

Placera dem på plåten tillsammans med potatisen när det är 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.

Sätt in plåten i ugnen igen. 

TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja [1/2 msk| 1 msk] i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden.

Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Tillsätt buljong
5

Häll i buljongen samt smör [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar.

Ringla citronbuljong över laxen.

Garnera den med citronskivor och resterade dill.

Servera med aioli.