HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronstekt Lax
topBanner
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med sesamrostad potatis och aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Taggar:BarnvänligGlutenfri
Allergener:SesamFiskSelleriÄggSenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

10 g

Sesamfrön

(InnehållerSesamKan innehållaNötter, Jordnötter)

1 st

Citron

1 portionspåse

Dill

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(InnehållerSelleri)

40 g

Aioli

(InnehållerÄgg, Senap)

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 1)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)779 kcal
Energi (kJ)3261 kJ
Fett46.36 g
varav mättat9.9 g
Kolhydrater51.83 g
varav socker8.6 g
Protein36.07 g
Salt2.2 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.

TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

2

Finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål. 

3

Dela broccoli i små buketter.

Placera dem på plåten tillsammans med potatisen när det är 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.

Sätt in plåten i ugnen igen. 

TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

4

Hetta upp olivolja [1/2 msk| 1 msk] i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden.

Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

5

Häll i buljongen samt smör [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar.

Ringla citronbuljong över laxen.

Garnera den med citronskivor och resterade dill.

Servera med aioli.