HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronbakad Lax
topBanner
Citronbakad lax

Citronbakad lax

med salladslökmos och balsamicorostade grönsaker

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och vackra ingredienser. Perfekt bakad lax med den trogna följeslagaren citron får extra delikat smak av vitlök & honung. Laxen passar perfekt med ett nyskapande salladslökmos! Och vem kan motstå rostade körsbärstomater och paprika med balsamico?

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:sulfiterfiskmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

500 g

Potatis

1 st

Salladslök

25 g

Honung

1 st

Ekologisk citron

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Kruspersilja

125 g

Körsbärstomater

1 st

Röd paprika

Ingår inte i din leverans

1.5 msk

Smör* (steg 1)

(Innehållermjölk)

3 msk

Mjölk* (steg 1)

(Innehållermjölk)

1 msk

Olivolja* (steg 2)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3166.3149 kJ
Energi (kcal)756.7675 kcal
Fett39.5733 g
varav mättat11.8 g
Kolhydrater66.5726 g
varav socker23.1 g
Protein33.3791 g
Salt0.2 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Tillsätt potatis till det kokande vattnet. Koka i 10-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [1,5 tbsp I 3 tbsp], mjölk* [3 tbsp I 6 tbsp] och en generös nypa salt*. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.

2

Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Skiva salladslök tunt. Skär hälften av citron i skivor, spara resterande citron till senare. Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka persilja, även stjälkar. Kärna ur och skär paprika i 1 cm strimlor. Blanda vitlök, honung, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1 tbsp I 2 tbsp] i en liten skål.

3

Lägg ut folie på en plåt. Placera lax på folien, och ringla över citron- och honungsmixen. Toppa med citronskivor. Krydda med salt* och peppar*. Vik upp sidorna och slut folien till ett paket. Baka i ugnen i 14-15 min. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

4

Placera körsbärstomater och paprika i en ugnsform, ringla över balsamvinäger och en skvätt olivolja*. Krydda med en generös nypa salt* och peppar*. Placera överst i ugnen och rosta i 7-8 min.

5

Blanda ner salladslök i potatismoset.

6

Lägg upp salladslökmos och balsamicorostade grönsaker på tallrikar. Öppna foliepaketet försiktigt och fördela citronlax. Ringla över kvarvarande sås från paketet och strö över persilja.