
Bacon och purjolök är en klassisk kombination som smakar underbart i en lättlagad paj. Vi gör det enkelt med färdig pajdeg som vi fyller med en krämig purjolökssås och toppar med bacon och gouda innan vi gräddar pajen gyllene i ugnen och serverar den med en enkel grönsallad med morot och solroskärnor.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Pajdeg
(Innehåller: Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Purjolök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
60 g
Salladsmix
4 g
Kycklingbuljong
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)
15 g
Senap
(Innehåller: Senap)
1 st
Morot
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Ta ut pajdegen från kylen 30 min innan tillagning så att den blir rumstempererad.
Rulla ut pajdegen och dess papper på en plåt. Nagga med en gaffel och vik in kanterna 2 cm på varje sida.
Förgrädda pajdegen i 5–6 min.
TIPS: Att förgrädda pajen innebär att grädda den utan fyllning. Det förhindrar degen från att bli fuktig om fyllningen är för lös eller släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen.

Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Skär purjolök i skivor.
TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken.

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek lök, vitlök och purjolök i 4–5 min, eller tills mjuka.
Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, vatten, salt och en nypa peppar. Sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.

Häll purjolöksfyllning i pajskalet.
Toppa med bacon och gouda.
Grädda pajen i ugnen i 15–20 min, eller tills den är gyllene och osten har smält.

Under tiden, skölj salladsmix.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda salladsmix, morot, solroskärnor, senap, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Skär paj i bitar.
Lägg upp paj och sallad på tallrikar.