En riktigt krämig risotto är vad vi kallar äkta ”comfort food”. Det är dessutom en rätt som kan varieras i all oändlighet med olika toppings. I kväll serverar vi den klassiska basen på ris, kycklingbuljong, lök, vitlök och örtkryddor med chorizo, körsbärstomater och pumpakärnor som vi ugnsrostat. Färsk rucola med en skvätt olivolja blir en fin kontrast till chorizons hetta och tomaternas sötma.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Risottoris
180 g
Chorizo, ternet
(Innehåller Mjölk)
125 g
Körsbärstomater
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
8 g
Kycklingbuljong
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller Selleri, Senap)
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Lök
1 portionspåse
Timjan
1 msk
Smör till stekning
6 dl
Vatten till risotto
½ tsk
Salt till risotto
¼ tsk
Salt till tomat
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
1 msk
Smör till risotto
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Plocka timjanblad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Smält smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och vitlök i 1–2 min, eller tills mjuka. Tillsätt ris, timjan och Hello Sunrise och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt. Tillsätt vinäger och låt avdunsta i 1 min.
Rör i vatten, kycklingbuljong och salt och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Placera chorizo på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Placera körsbärstomater i mitten av plåten och lämna den andra sidan tom.
Blanda tomater med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–15 min.
Skölj rucola.
Blanda rucola, salt och olivolja i en medelstor skål.
När det återstår 5 min av chorizons och tomaternas tillagningstid, placera pumpakärnor på plåten och rosta resterande tid.
Ta av färdig risotto från värme och rör i finriven ost och smör. Krydda generöst med salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Lägg upp risotto i djupa tallrikar.
Toppa med chorizo, körsbärstomater och pumpakärnor.
Servera med rucola.