topBanner
Böngryta

Böngryta

med kokosmjölk, limeris och jalapeno

Böngryta med kokosmjölk är en värmande middag som snabbt och enkelt lagas ihop. Svarta bönor, krossade tomater och kokosmjölk utgör grunden till denna gryträtt som får extra smaksättning av Panamat och ingefära. Samtidigt som grytan står och puttrar, lagar vi ett fräscht limeris, som både är supergott, men även vackert att se på.

Taggar:VegetariskSnabb
Allergener:selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid20 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

150 g

Basmatiris

1 st

Morot

1 st

Rödlök

1 st

Ekologisk lime

1 st

Salladslök

1 st

Ingefära

½ st

Jalapeno

1 paket

Svarta bönor

4 g

Panamat

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

200 ml

Kokosmjölk

1 paket

Krossade tomater, vitlök & lök

30 g

Spenat

Ingår inte i din leverans

Socker* (steg 4)

3 dl

Vatten* (steg 1)

¼ tsk

Salt* (steg 1)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2930 kJ
Energi (kcal)700 kcal
Fett20 g
varav mättat17 g
Kolhydrater97 g
varav socker22 g
Protein22 g
Salt3 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Rivjärn
Kastrull
Stekpanna
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Koka upp vatten [3 dl | 6 dl] i en medelstor kastrull. Tillsätt ris och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt.

TIPS: Riset kokas färdigt av ångan, så lyft inte på locket!

2

Häll av svarta bönor. Finhacka morot (oskalad) och rödlök. Riv ingefära fint. Skär salladslök i tunna skivor. Riv en stor nypa limezest och skär sen lime i klyftor. Skölj spenat. Halvera, kärna ur och skiva jalapeno tunt.

3

Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs morot och lök i 5-6 min eller tills de börjar mjukna. Tillsätt svarta bönor, ingefära, Jorden runt och Panamat, och stek i 1 min. Krydda med en nypa salt och peppar*.

4

Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, kokosmjölk och en nypa socker*, och koka upp. Sjud i 3-4 min eller tills såsen har tjocknat något. Tillsätt en skvätt limejuice.

TIPS: Tillsätt mer limejuice efter smak!

5

Tillsätt spenat till den färdiga grytan, och rör om tills den har mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Rör om i riset med en gaffel och tillsätt limezest.

6

Lägg upp limeris och böngryta i skålar. Pressa över en limeklyfta, och garnera med salladslök och jalapeno.

TIPS: Skippa jalapeno om du inte gillar stark mat!