topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Böngryta

Böngryta

med kokosmjölk, limeris och jalapeno

Böngryta med kokosmjölk är en värmande middag som snabbt och enkelt lagas ihop. Svarta bönor, krossade tomater och kokosmjölk utgör grunden till denna gryträtt som får extra smaksättning av Panamat och ingefära. Samtidigt som grytan står och puttrar, lagar vi ett fräscht limeris, som både är supergott, men även vackert att se på.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

4

Jorden Runt

(Innehåller Ägg, Senap)

150

Basmatiris

1

Morot

1

Rödlök

1

Ekologisk lime

1

Salladslök

1

Ingefära

½

Jalapeno

1

Svarta bönor

4

Panamat

4

Grönsaksbuljong

200

Kokosmjölk

1

Krossade tomater, vitlök & lök

30

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

Ingår inte i din leverans

Socker (steg 4)

3

Vatten (steg 1)

¼

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)632 kcal
Energi (kJ)2643 kJ
Fett21.1 g
varav mättat16.8 g
Kolhydrater87.1 g
varav socker9.9 g
Protein18.34 g
Salt3 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp vatten* [3 dl | 6 dl] i en medelstor kastrull. Tillsätt ris och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset kokas färdigt av ångan, så lyft inte på locket!

Förbered råvaror
2

Häll av svarta bönor. Finhacka morot (oskalad) och rödlök. Riv ingefära fint. Skär salladslök i tunna skivor. Riv en stor nypa limezest och skär sen lime i klyftor. Skölj spenat. Halvera, kärna ur och skiva jalapeno tunt.

Stek grönsaker
3

Hetta upp en skvätt olivolja* i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs morot och lök i 5-6 min eller tills de börjar mjukna. Tillsätt svarta bönor, ingefära, Jorden runt och Panamat, och stek i 1 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. 

Koka gryta
4

Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, kokosmjölk och en nypa socker*, och koka upp. Sjud i 3-4 min eller tills såsen har tjocknat något. Tillsätt en skvätt limejuice. TIPS: Tillsätt mer limejuice efter smak!

Tillsätt spenat
5

Tillsätt spenat till den färdiga grytan, och rör om tills den har mjuknat. Smaka av med salt* och peppar*. Rör om i riset med en gaffel och tillsätt limezest. 

Servera
6

Lägg upp limeris och böngryta i skålar. Pressa över en limeklyfta, och garnera med salladslök och jalapenoTIPS: Skippa jalapeno om du inte gillar stark mat!