
De flesta förknippar tikka masala med Indien, men visste du att rätten inte ursprungligen kommer därifrån? Den uppstod faktiskt i Storbritannien på 60- eller 70-talet som en mildare verison av klassiska indiska curryrätter för att passa brittiska smaklökar. Precis vem som uppfann den är oklart, men en sak är säkert – den är supergod! I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rostad aubergine i en sås med kryddor, kokosmjölk och yoghurt och serverar den med kokt ris och en svalkande gurkraita.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
90 ml
Kokosmjölk
1 st
Lime
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller: Senap, Ägg)
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
30 g
Tikka masala
70 g
Tomatpuré
1 st
Lök
1 st
Aubergine
4 g
Milda Mahal
1 st
Bladpersilja
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till stekning
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till raita

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris, hälften av Ginger Ninja och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, skär aubergine i 2 cm stora bitar.
Placera aubergine på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.

Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Skär lime i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka persiljeblad.
Tärna gurka i 1 cm stora bitar.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, tills mjuk.
Tillsätt vitlök, Milda Mahal, resterande Ginger Ninja och grönsaksbuljong och stek ytterligare 1 min.
Tillsätt tomatpuré, tikka masala, vatten, kokosmjölk, salt, socker, en nypa peppar och en skvätt limesaft. Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Under tiden, blanda gurka, persilja, yoghurt, salt och en skvätt limesaft i en skål.
Rör ner rostad aubergine i curryn precis innan servering.

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med tikka masala och gurkraita.
Servera med resterande limeklyftor.