Orzotto är, precis som namnet antyder, risotto lagad på orzo – en pastasort som liknar ris. Låter det komplicerat? Vi lovar att denna rätt är lika enkel som den är god. Vi steker zucchini och schalottenlök och tillsätter vitlök, kryddor och orzo som får sjuda i en krämig sås på matlagningsgrädde, ost och citron. Vi toppar vår orzotto med misobräserad purjolök och en krispig pangrattato med panko och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
½ st
Zucchini
1 st
Citron
12.5 g
Pankoströbröd
1 st
Schalottenlök
75 ml
Matlagningsgrädde
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Basilika
180 g
Orzo
20 g
Finriven ost
4 g
Grönsaksbuljong
15 g
Misopasta
2 st
Purjolök
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Olja till grönsaker
4.5 dl
Vatten till orzotto
¼ tsk
Salt till orzotto
1 msk
Olja till sås
½ dl
Vatten till sås
1 msk
Smör till sås
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko i 3–4 min, eller tills gyllene och krispig.
Krydda med en nypa salt och ställ åt sidan i en liten skål.
Under tiden, riv zucchini grovt.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Stek zucchini och schalottenlök i 5–6 min, eller tills vatten har avdunstat och grönsaker är mjuka.
Tillsätt orzo, vitlök och Vitlöksflörter till grönsakerna och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt grönsaksbuljong, vatten och salt.
Koka upp, sänk till medelvärme och täck med lock.
Sjud, rör om då och då, i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”.
TIPS: 1) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock. 2) Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut. 3) ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Trimma, skölj och skär purjolök i 2 cm tjocka bitar på snedden.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek purjolök i 2–3 min på varje sida, eller tills gyllene.
Under tiden, blanda misopasta och vatten i en liten skål.
Tillsätt misoblandning och smör till stekpannan med brynt purjolök. Sänk till medellåg värme och sjud i 8–10 min, tills sås tjocknat och purjolök är mjuk. Vänd purjolök då och då.
Halvera citron.
Finhacka basilika.
Rör ner basilika i panko.
Rör ner matlagningsgrädde, finriven ost och citronsaft i orzo.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.
Lägg upp orzotto i djupa tallrikar och toppa med misobräserad purjolök.
Toppa purjolök med pangrattato.