
Dålig koll på kolja? Det är en fisk som påminner om torsk, både till konsistens och smak. I kväll spelar den huvudrollen i vår middag med vietnamesiska influenser. Vi kokar ris och karamelliserar vår kolja med lime, socker och soja i stekpannan. Kålrabbi, spenat, mynta och jordnötter blir till en spännande sallad och vi serverar hela härligheten med en klick asiatisk majonnäs.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
150 g
Långkornigt vitt ris
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller: Senap, Ägg)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
½ st
Lime
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg, Vete, Soja, Gluten, Sesam)
½ st
Kålrabbi, vit
60 g
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
1 portionspåse
Mynta
½ g
Chiliflakes
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock till servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Under tiden, halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda limesaft [1 msk | 2 msk], socker [2 tsk | 4 tsk] och sojasås i en liten skål och ställ åt sidan.

Skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1/2 cm tunna stavar.
Skölj spenat.
Grovhacka myntablad.
Blanda kålrabbi, spenat, mynta, jordnötter, chili flakes [1/2 påse, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med Ginger Ninja, en nypa salt och peppar.
Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills gyllene.

Tillsätt sojablandning till pannan och sjud i 3–4 min, tills såsen är karamelliserad och fisk genomstekt. Ta av från värme.
Tillsätt olivolja [1 msk | 2 msk] till kålrabbisallad precis innan servering.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Lägg upp ris, fisk och sallad på tallrikar.
Toppa fisk med resterande sås och servera med asiatisk majonnäs.