HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconVegetarisk Bönbowl
topBanner
Vegetarisk bönbowl

Vegetarisk bönbowl

med citrongräsris och söt jordnötssalsa

Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med citrongräs. Medan riset kokar gör vi en knaprig jordnötssalsa med vitlök och lime, och så steker vi kidneybönor med asiatisk woksås, sojasås och honung. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, kålsallad och avokado, och så toppar vi med asiatisk majo, jordnötssalsa & salladslök.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:jordnöttersesamglutensojasulfiteräggsenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 st

Citrongräs

150 g

Basmatiris

1 st

Ekologisk lime

1 st

Avokado

2 st

Salladslök

1 st

Vitlöksklyfta

1 paket

Kidneybönor

20 g

Jordnötter

(Innehållerjordnötter)

10 g

Sesamfrön

(Innehållersesam)

25 g

Honung

37.5 g

Asiatisk woksås

(Innehållersesam, gluten, soja, sulfiter)

25 ml

Sojasås

(Innehållergluten, soja)

50 g

Asiatisk majonnäs

(Innehållersesam, gluten, soja, ägg, senap)

150 g

Strimlad salladsmix

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt* (steg 1)

3 dl

Vatten* (steg 1)

1 msk

Olivolja* (steg 1)

1 msk

Olivolja* (steg 3)

1 msk

Olivolja* (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)4328.0552 kJ
Energi (kcal)1034.4301 kcal
Fett56.4385 g
varav mättat8.5 g
Kolhydrater95.6711 g
varav socker20.9 g
Protein20.4387 g
Salt4.6 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Rivjärn
Stekpanna
Kastrull
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Banka citrongräs med en träsked. Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min. Tillsätt vatten* [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt* [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.

2

Riv limezest och skär lime i klyftor. Halvera avokado, kärna ur, gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor. Skiva salladslök tunt. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj kidneybönor. Grovhacka jordnötter.

3

Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek jordnötter i 2-3 min eller tills lättrostade. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 1 min. Ta stekpannan av värme. Rör i sesamfrön och låt svalna något. Tillsätt limejuice [1/2 msk | 1 msk] och hälften av honungen. Smaka av med salt* och peppar*, och lägg över i en liten skål.

4

Hetta upp stekpannan på medelhög värme, och tillsätt en skvätt olivolja* vid behov. Stek kidneybönor i 1-2 min. Sänk till låg värme och tillsätt en nypa limezest, asiatisk woksås [1/2 paket, 2P], sojasås och resterande honung. Koka i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.

5

Blanda salladsmix, hälften av salladslöken, en skvätt limejuice, olivolja* [1 msk | 2 msk], en nypa salt* och peppar* i en stor skål.

6

Lägg upp ris i skålar. Fördela bönor, kålsallad, avokado och asiatisk majonnäs ovanpå riset. Toppa med jordnötssalsa i mitten, och garnera med resterande salladslök.