
Lax är en riktig trotjänare som kan varieras i det oändliga. I det här enkla receptet kryddar vi den med vår egen Tikka Masala-kryddblandning och serverar med en härligt syrlig gurksallad med syltad rödlök, matig bulgur och så en klick krämig vitlöksyoghurt på toppen. Lika snabbt som supergott!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
85 g
Bulgur
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Gluten, Kamut, Khorasanvete, Havre, Råg, Korn)
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
15 g
Tikka masala
1 st
Citrusfrukt
250 g
Körsbärstomater
½ st
Gurka
1 st
Mynta & koriander
½ st
Lök
20 g
Cashewnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Gluten, Havre, Råg, Korn, Jordnötter, Sesam, Spelt, Vete)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
½ st
Vitlöksklyfta
2.5 dl
Vatten till bulgur
¼ tsk
Salt till bulgur
½ tsk
Socker till inläggning

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör ner bulgur, buljong och salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.

Under tiden, halvera citrusfrukt.
Halvera lök och skär den i tunna skivor.
Blanda lök, en skvätt citrussaft, socker och en generös nypa salt i en stor skål.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, vitlök och en nypa salt i en liten skål.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.

Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper. Gnid in den med Tikka Masala och krydda med en nypa salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Under tiden, grovhacka gurka.
Halvera körsbärstomater.
Vänd ner gurka och tomat i skålen med citrussyltad lök.
Finhacka koriander och mynta (var för sig).
Grovhacka cashewnötter.
Vänd ner mynta i gurksalladen precis innan servering.
Rör ner koriander och cashewnötter i bulgur.

Lägg upp bulgur, sallad och lax på tallrikar.
Servera med vitlöksyoghurt.