Lax är en riktig trotjänare som kan varieras i det oändliga. I det här enkla receptet kryddar vi den med vår egen Tikka Masala-kryddblandning och serverar med en härligt syrlig gurksallad med syltad rödlök, matig bulgur och så en klick krämig vitlöksyoghurt på toppen. Lika snabbt som supergott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
85 g
Bulgur
75 g
Yoghurt
15 g
Tikka masala
1 st
Lime
2 st
Tomat
1 st
Gurka
1 st
Mynta & koriander
½ st
Rödlök
20 g
Cashewnötter
4 g
Grönsaksbuljong
½ st
Vitlöksklyfta
2.5 dl
Vatten till bulgur
¼ tsk
Salt till bulgur
½ tsk
Socker till inläggning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör ner bulgur, grönsaksbuljong och salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Under tiden, halvera lime.
Halvera lök och skär den i tunna skivor.
Blanda lök, en skvätt limesaft, socker och en generös nypa salt i en stor skål.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, vitlök och en nypa salt i en liten skål.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper. Gnid in den med Tikka Masala och krydda med en nypa salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, grovhacka tomat och gurka och vänd ner i skålen med limesyltad lök.
Finhacka koriander och mynta (var för sig).
Grovhacka cashewnötter.
Vänd ner mynta i gurksalladen precis innan servering.
Rör ner koriander och cashewnötter i bulgur.
Lägg upp bulgur, sallad och lax på tallrikar.
Servera med vitlöksyoghurt.