Skip to main content
Tikka masala-kryddad lax

Tikka masala-kryddad lax

med vitlöksyoghurt och gurksallad

Lax är en riktig trotjänare som kan varieras i det oändliga. I det här enkla receptet kryddar vi den med vår egen Tikka Masala-kryddblandning och serverar med en härligt syrlig gurksallad med syltad rödlök, matig bulgur och så en klick krämig vitlöksyoghurt på toppen. Lika snabbt som supergott!

Taggar:
10 min prep
Supersnabb
Snabb
Proteinrik
Max 50g kolhydrater
Under 650 kcal
Allergener:
Pesce
Hvede
Gluten
Milk
Tree nuts
Celery

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

85 g

Bulgur

75 g

Yoghurt

15 g

Tikka masala

1 st

Lime

2 st

Tomat

1 st

Gurka

1 st

Mynta & koriander

½ st

Rödlök

20 g

Cashewnötter

4 g

Grönsaksbuljong

½ st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

2.5 dl

Vatten till bulgur

¼ tsk

Salt till bulgur

½ tsk

Socker till inläggning

Näringsvärden

Energi (kJ)2565 kJ
Energi (kcal)613 kcal
Fett30.3 g
varav mättat7.4 g
Kolhydrater44.3 g
varav socker8.4 g
Kostfiber9.6 g
Protein36.5 g
Kolesterol100 mg
Salt3.3 g
Trans Fat0.2 g
Potassium838.6 mg
Calcium24.7 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör ner bulgur, grönsaksbuljong och salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.

2

Under tiden, halvera lime. 

Halvera lök och skär den i tunna skivor. 

Blanda lök, en skvätt limesaft, socker och en generös nypa salt i en stor skål. 

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda yoghurt, vitlök och en nypa salt i en liten skål. 

3

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. 

Rosta cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål. 

4

Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme. 

Torka av lax med hushållspapper. Gnid in den med Tikka Masala och krydda med en nypa salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. 

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Under tiden, grovhacka tomat och gurka och vänd ner i skålen med limesyltad lök. 

Finhacka koriander och mynta (var för sig). 

Grovhacka cashewnötter. 

Vänd ner mynta i gurksalladen precis innan servering.

Rör ner koriander och cashewnötter i bulgur. 

6

Lägg upp bulgur, sallad och lax på tallrikar. 

Servera med vitlöksyoghurt.