
Kolja är en torskfisk med fast kött som är lika god stekt som ugnsbakt. I dagens recept tillagar vi den i en krämig kokossås med inspiration från Thailand och kryddar med citrongräs och thaibasilika. Vårt kokta ris får extra smak av färsk ingefära och vi vänder tunna morotsband i lime som ett syrligt tillbehör. Till sist toppar vi vår fiskrätt med hackade jordnötter och färsk chili.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
2 st
Morot
90 ml
Kokosmjölk
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
1 st
Lime
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
1 st
Röd chili
2 tsk
Ingefära
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 portionspåse
Thaibasilika
1 msk
Smör till stekning
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till sallad
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1.5 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås

Riv ingefära (oskalad) fint.
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs ingefära i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Skär lime i klyftor.
Blanda morot, limesaft och salt i en medelstor skål.
Banka citrongräs med en träslev och halvera det sedan på längden.

Blanda vetemjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Vänd fisk i mjöl.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills lätt brynt.

Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, citrongräs, kokosmjölk och salt till stekpannan.
Sänk till medelvärme och sjud tills fisk är färdiglagad och sås har tjocknat, ca 3–4 min.
TIPS: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Under tiden, finhacka thaibasilikablad.
Kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Grovhacka jordnötter.
Plocka bort citrongräs och rör ner thaibasilika i såsen precis innan servering.
Pressa över saft från resterande lime.

Lägg upp ingefärsris, kokoskolja och morot på tallrikar.
Toppa fisk med kokossås och garnera med färsk chili och hackade jordnötter.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.