Skip to main content
Thailändskinspirerad torsk i kokossås
Thailändskinspirerad torsk i kokossås

Thailändskinspirerad torsk i kokossås

med ingefärsris och saltade jordnötter

Torsk är mångas fiskfavorit, med sitt fasta kött som är lika gott stekt som ugnsbakt. I dagens recept tillagar vi den i en krämig kokossås med inspiration från Thailand och kryddar med citrongräs och thaibasilika. Vårt kokta ris får extra smak av färsk ingefära och vi vänder tunna morotsband i citrusfrukt som ett syrligt tillbehör. Till sist toppar vi vår fiskrätt med hackade jordnötter och färsk chili.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Jordnötter
Selleri
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

2 st

Morot

90 ml

Kokosmjölk

1 st

Citrusfrukt

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)

1 st

Chili

2 tsk

Ingefära

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Thaibasilika

½ st

Purjolök

250 g

Torsk

(Innehåller: Fisk)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till stekning

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till sallad

2 msk

Mjöl till panering

¼ tsk

Salt till panering

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till stekning

1.5 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3176 kJ
Energi (kcal)759 kcal
Fett29 g
varav mättat13 g
Kolhydrater90.6 g
varav socker11.9 g
Protein37.2 g
Salt5.2 g

Instruktioner

Koka ris
1

Riv ingefära (oskalad) fint.

Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs ingefära i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered frukt och grönt
2

Halvera och skölj sedan av purjolök. Skär den i tunna skivor.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök i 3–4 min, eller tills mjuk. Ställ åt sidan i en liten skål.

Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Blanda morot, en skvätt citrusfruktsaft och salt i en medelstor skål.

Banka citrongräs med en träslev och halvera det sedan på längden.

TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken.

Stek torsk
3

Blanda vetemjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.

Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.

Vänd fisk i mjöl.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills lätt brynt.

Laga sås
4

Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, citrongräs, kokosmjölk, purjolök och salt till stekpannan.

Sänk till medelvärme och sjud tills fisken är färdiglagad och såsen har tjocknat, ca 3–4 min.

TIPS: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Krydda sås
5

Under tiden, finhacka thaibasilikablad.

Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.

Grovhacka jordnötter.

Ta upp citrongräs och rör ner thaibasilika i såsen precis innan servering.

Pressa över saft från resterande citrusfrukt.

Servera
6

Lägg upp ingefärsris, kokostorsk och morot på tallrikar.

Toppa fisk med kokossås och garnera med färsk chili och hackade jordnötter.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.