Skip to main content
Nordisk sallad niçoise på öring
Nordisk sallad niçoise på öring

Nordisk sallad niçoise på öring

med syltad schalottenlök och dilldressing

Sallad niçoise är en traditionell rätt från den franska rivieran. Här bjuder vi på vår egen twist på denna klassiker och serverar stekt öring på en bädd av kokt potatis, sallad och syltad schalottenlök. En klick krämig dilldressing blir pricken över i.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Laga mig först
Allergener:
Fisk
Sulfiter
Mjölk
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid20 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

400 g

Småpotatis

250 g

Öring

(Innehåller: Fisk)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

60 g

Salladsmix

1 st

Gurka

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Dill

1 st

Citron

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

½ st

Fänkål

1 st

Schalottenlök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till potatis

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

½ msk

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

2 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

¼ tsk

Socker till sallad

¼ tsk

Salt till fisk

Näringsvärden

Energi (kJ)2799 kJ
Energi (kcal)669 kcal
Fett39.2 g
varav mättat9.2 g
Kolhydrater44.3 g
varav socker9.6 g
Kostfiber7.6 g
Protein32.6 g
Salt3.1 g
Calcium12.8 mg
Iron0.2 mg

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och låt svalna något. Halvera potatis och lägg tillbaka den i kastrullen.

Tillsätt smör och en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.

Sylta schalottenlök
2

Halvera schalottenlök och skär den i tunna skivor.

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en liten skål.

Vänd schalottenlök i lagen och ställ skålen åt sidan.

Häll av lagen innan servering.

Blanda dilldressing
3

Finhacka dill.

Blanda gräddfil, dill, vatten, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.

Blanda sallad
4

Halvera citron.

Skölj salladsmix.

Halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala den på längden. Finhacka den innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.

Tärna gurka i 2 cm stora bitar.

Blanda en generös skvätt citronsaft, olivolja, senap, salt, socker och en nypa peppar i en stor skål.

Vänd ner salladsmix, fänkål och gurka.

Stek fisk
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.

Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.

Servera
6

Lägg upp sallad, potatis och syltad schalottenlök i skålar.

Toppa med fisk och en klick dilldressing.