Skip to main content
Sydostasiatisk blandfärs
Sydostasiatisk blandfärs

Sydostasiatisk blandfärs

med vitlöksris och stekta grönsaker

4.3
(1,3 tn)

Det sydostasiatiska köket kännetecknas av lättlagade rätter med olika starka aromatiska komponenter. Det får ni exempel på här med detta spännande recept med massor av härliga ingredienser. Vitlöksriset sköter sig själv på spisen, samtidigt som vi steker kött och grönsaker med asiatiska kryddor, och rör ihop en krämig dressing med majonnäs och soja. Enklare än så här blir det inte att laga asiatiskt!

Taggar:
Snabb
Barnvänlig
Mjölkfri
Allergener:
Vete
Soja
Gluten
Senap
Sesam
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Jasminris

1 st

Gurka

1 st

Morot

1 st

Pak choi

250 g

Blandfärs

4 g

Ga-Laksa

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

50 g

Svart sesammajonnäs

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten, Senap, Sesam, Ägg)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 tsk

Socker (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)800 kcal
Energi (kJ)3348 kJ
Fett43.2 g
varav mättat13 g
Kolhydrater72 g
varav socker9.9 g
Kostfiber4.1 g
Protein29.7 g
Salt4.5 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka vitlöksris
1

Finhacka (eller pressa) vitlök. Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Förbered grönsaker
2

Skär gurka i tunna skivor. 

Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar. 

Grovhacka pak choi. 

Stek grönsaker
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek morot i 3-4 min, eller tills mör. 

Tillsätt pak choi och stek till den har mjuknat, 2 min. 

Krydda med en nypa salt och peppar, och lägg över till en skål.

Stek färs
4

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.

Stek blandfärs, Ga-Laksa och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3-4 min, eller tills brynt. Bryt upp eventuella klumpar med en träsked.

VIKTIGT: Blandfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.

Tillsätt grönsaker
5

Rör i stekta grönsaker, sojasås [1/2 paket, 2P] och socker [1 tsk I 2 tsk] i stekpannan. Sjud tills uppvärmt, 1-2 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med köttfärs och stekta grönsaker.

Servera med en klick sesammajonnäs och garnera med gurkskivor.