HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconStekt Lax
topBanner
Stekt lax

Stekt lax

med bakade rotfrukter och krämig gurksallad

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med sesamrostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Taggar:GlutenfriBarnvänlig
Allergener:fisksellerimjölksesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 portionspåse

Dill

500 g

Potatis

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citron

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

75 g

Yoghurt

(Innehållermjölk)

10 g

Sesamfrön

(InnehållersesamKan innehållanötter, jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 4)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)790 kcal
Energi (kJ)3304 kJ
Fett42.05 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater68.86 g
varav socker16.9 g
Protein35.46 g
Salt1.2 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar. Blanda med lite olivolja, sesamfrön, salt och peppar på en plåt [2 st, 4P] med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20-25 min tills gyllene.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Skiva gurka tunt. Grovhacka dill. Dela citron på hälften, och skär den ena halvan i tunna skivor.

3

Blanda gurka, yoghurt, hälften av vitlöken och hälften av dillen i en liten skål. Krydda med salt och peppar.

4

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, en generös skvätt citronjuice och resterande vitlök i en skål. Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid. Krydda lax med en nypa salt och tillsätt den sedan med skinnsidan ner till stekpannan. Stek i 3-4 min.

5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör[1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, tills genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Lägg upp lax, sesamrostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.