HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconStekt Lax
topBanner
Stekt lax

Stekt lax

med bakade rotfrukter och krämig gurksallad

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med sesamrostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Allergener:FiskMjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 portionspåse

Dill

500 g

Potatis

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Ekologisk citron

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

4 g

Grönsaksbuljong

75 g

Yoghurt

(InnehållerMjölk)

10 g

Sesamfrön

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 4)

efter behov

Smör (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)668 kcal
Energi (kJ)2793 kJ
Fett28.3 g
varav mättat6.9 g
Kolhydrater67.57 g
varav socker16.9 g
Protein35.79 g
Salt1.1 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar. Blanda dem med lite olivolja*, sesamfrön, en nypa salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20-25 min tills gyllene. TIPS: Använd två bakplåtar för 4 personer så att alla grönsaker får plats.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Skär gurka i tunna skivor. Grovhacka dill. Riv en generös nypa citronzest och skär sen citron i mitten på bredden, och sen ena halvan i tunna skivor. 

3

Blanda gurka, yoghurt, hälften av vitlöken och hälften av dillen i en liten skål. Krydda med salt* och peppar*.

4

Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, citronzest, en generös skvätt citronjuice och resterande vitlök i en skål. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid. Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.

5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, tills genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Lägg upp lax, sesamrostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.