topBanner
Stekt kycklingfilé

Stekt kycklingfilé

med rostade grönsaker och tzatziki

Stilla hungern med detta läckra recept på ugnsrostade rotfrukter och Medelhavskyckling som ger en hänförande doft- och smakupplevelse. I detta recept samsas sötpotatis med morötter och rödbetor och smakerna koncentreras till en kulinarisk upplevelse tack vare olivolja, salt och värme. Rätten förhöjs ytterligare genom smarrig tzatziki smaksatt med färsk persilja, och i ett nafs har du en comfort food-middag som väcker matglädjen.

Allergener:mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

75 g

Yoghurt

(Innehållermjölk)

450 g

Sötpotatis

1 st

Rödbeta

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Gurka

1 st

Morot

1 st

Rödlök

1 påse

Bladpersilja

½ st

Citron, ekologisk

300 g

Kycklingbröstfilé

4 g

Medelhavets Pärla

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)1987 kJ
Energi (kcal)475 kcal
Fett9 g
varav mättat4 g
Kolhydrater50 g
varav socker15 g
Kostfiber7 g
Protein43 g
Kolesterol0 mg
Salt0 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Tärna rödbeta och morot (oskalad) i 2 cm stora bitar. Skär sötpotatis i 2 cm klyftor. Skär rödlök i klyftor.

2

Placera rödlök, rödbeta och morot på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Placera sötpotatisklyftor på andra sidan. Ringla över olivolja* och krydda med salt* och peppar*. Vänd och rosta tills mjuka, 20-25 min.

TIPS: Rödbeta är färdig när man lätt kan sticka ner en gaffel.

3

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka persilja. Riv en nypa citronzest [1/2 st, 2P] och skär citron i klyftor. Riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Lägg din hand ovanpå kycklingbröstet, och använd en skarp kniv för att försiktigt skära två tunna filéer på långsidan på en separat skärbräda. Blanda Medelhavets Pärla och en skvätt olivolja* i en skål. Lägg i kycklingen och pressa kryddorna mot kycklingen så att den fastnar.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme, när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid. Stek kyckling tills genomstekt, 3-5 min på varje sida (beroende på tjocklek).

VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt och utan inslag av rosa.

5

Blanda yoghurt, vitlök, hälften av persiljan, gurka, citronzest och en generös skvätt citronjuice. Smaka av med salt* och peppar*.

6

Lägg upp rostade grönsaker, sötpotatisklyftor och kyckling på tallrikar. Ringla över tzatziki och garnera med resterande persilja.