Kött, sås, potatis och grönsaker serverar vi i kväll i form av en ytterst delikat och mättande kombination. Vi kokar morot och potatis och mosar dem till ett vackert orange morot- och potatismos. Köttet skär vi i medaljonger och steker till perfektion. Kvällens ljuvliga sås innehåller gräslök och crème fraiche, och så toppar vi härligheterna med stekt svamp och schalottenlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Schalottenlök
300 g
Fläskytterfilé
4 g
Kycklingbuljong
100 g
Champinjoner
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Morot
500 g
Potatis
3 msk
Mjölk till mos
1 msk
Smör till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till svamp
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och morot i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och morot i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet. Mosa potatis och morot tillsammans med mjölk, smör, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, skär svamp i kvartar.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Finhacka gräslök.
På en separat skärbräda, skär fläsk i medaljonger (3 per person) och krydda med salt och en nypa peppar.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp och schalottenlök i 3–4 min, tills svamp är mjuk och schalottenlök är karamelliserad.
Krydda med salt och en nypa peppar, och ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme, och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek kött i 2–3 min per sida, tills brynt och gyllene.
Sätt åt sidan på en tallrik.
Sänk till medelvärme och tillsätt vatten, kycklingbuljong, salt och en generös nypa peppar till stekpannan. Sjud i 1 min.
Rör i kött, crème fraiche och gräslök (spara lite till garnering) och sjud i ytterligare 1 min, tills såsen är genomvarm.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Lägg upp morot- och potatismos och kött på tallrikar.
Toppa med gräslökssås, svamp och schalottenlök.
Garnera med resterande gräslök.