Albondigas är spanska köttbullar i tomatsås och spelar huvudrollen i kvällens middag. I detta snabba receptet slipper du rulla köttbullarna – vi klickar bara ut dem till biffar i pannan och tillagar dem i en krämig sås på matlagningsgrädde med paprika, tomatpuré, chiliflakes och rökt paprikapulver. Vi serverar våra albondigas med persiljeris och en snabb rucolasallad med citronsaft.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ g
Chiliflakes
250 g
Blandfärs
1 st
Citron
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Rökt paprikapulver
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
40 g
Rucola
1 burk
Tomatpuré
1 st
Paprika
1 portionspåse
Bladpersilja
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad
1 msk
Smör till sås
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Blanda färs, ägg, ströbröd, vitlök och salt i en stor skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Lägg i en rågad matsked färs direkt i stekpannan och platta till för att göra rustika biffar (3 per person). Stek under omrörning i 2–3 min, eller tills brynta.
Tillsätt paprika och stek i ytterligare 3–4 min, tills biffar är genomstekta och paprika mjuk.
VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när köttet är utan inslag av rosa.
Under tiden, skölj rucola.
Halvera citron.
Finhacka persilja.
Blanda rucola, citronsaft, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.
Tillsätt smör, chiliflakes, rökt paprikapulver och tomatpuré till pannan med färdiga biffar och paprika. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör ner matlagningsgrädde, vatten och salt. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Rör ner persilja i ris precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp biffar, ris och sallad i djupa skålar.
Toppa biffar med sås från pannan.