topBanner
Potatis- och purjolöksgratäng

Potatis- och purjolöksgratäng

med mozzarella med mozzarella och grönsallad

Kasta dig ut på en åker av klassiska, naturliga ingredienser och låt dina smaklökar plöja genom gratängens krispiga yta av mozzarella som en svulten mullvad. När salladens vackra grönska ger sig tillkänna kommer den här mustiga gratängen att plantera ett frö i ditt hjärta som gör att du inte vill att den ska ta slut.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:selleriglutenmjölksenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

2 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

150 g

Purjolök

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 burk

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

1 st

Parmesan

(Innehållermjölk)

1 påse

Timjan

2 st

Tomat

½ påse

Riven mozzarella

(Innehållermjölk)

1 påse

Salladsmix

20 g

Solrosfrön

1 paket

Senap

(Innehållersenap)

½ paket

Honung

Ingår inte i din leverans

Olivolja*

1 dl

Vatten*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3376 kJ
Energi (kcal)807 kcal
Fett39 g
varav mättat21 g
Kolhydrater88 g
varav socker26 g
Protein24 g
Salt2 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C grillfunktion. Koka upp en stor kastrull med vatten*.

Skär potatis i 1 cm stora bitar (skalning är valfritt). Skala vitlöksklyfta.

Lägg i potatis och vitlöksklyfta i kastrullen med det nu kokande vatten*. Låt sjuda i 10 min. Häll av i ett durkslag, spara vitlöksklyftan till senare.

TIPS: Potatisen ska fortfarande vara lite rå då den ska tillagas i nästkommande steg.

2

Ansa roten och blasten på purjolöken. Halvera på längden och skiva sedan tunt på bredden. Skär tomater i 2 cm stora bitar. Pressa den kokta vitlöksklyftan.

Hetta upp en skvätt olja* i en kastrull på medelvärme. Tillsätt purjolök, tomat och vitlök. Stek under regelbunden omrörning i 5 min.

Grovhacka samtidigt timjan (inklusive stjälk).

3

Blanda i grönsaksbuljong och vatten* (se mängd i ingredienslistan) i kastrullen med grönsakerna. Rör om så att grönsaksbuljongen löses upp. Sänk värmen och låt sjuda tills hälften av buljongen har reducerats, 5-7 min.

4

Riv parmesan. Blanda parmesan och panko i en liten skål. Krydda med en nypa salt och peppar.

Blanda senap, honung och olivolja* i ytterligare en skål.

Placera salladsmix och solrosfrön i en salladsskål och häll över senapsdressingen. Krydda med salt och peppar.

5

Häll över den färdigkokta potatisen i kastrullen med grönsaker. Tillsätt hälften av timjan (spara resten till servering) och rör i crème fraîche.

Värm upp tills såsen börjar bubbla. Ta av kastrullen från värme och smaka på blandningen. Krydda med salt och peppar.

6

För över blandningen i en ugnsform. Strö först över ett lager av mozzarella och sedan pankomixen. Gratinera i ugnen i 3-5 min tills osten har smält och pankomixen blivit gyllenbrun.

Viktigt: Håll ett öga på gratängen när den bakas i ugnen så du inte bränner ytan!

Servera din purjolök- och potatisgratäng i djupa tallrikar med grönsallad vid sidan.

Smaklig måltid!