Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås

Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås

med vitlöksmos och dragonolja

Kvällens middag blir en välbekant favorit i ny tappning. Vi lagar klassiska köttbullar i en krämig gräddsås och serverar dem med vitlöksdoftande potatismos, en krispig sallad på äpple och gurka och smakrik dragonolja att ringla över.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Vete
Senap
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Fläskfärs

500 g

Bakpotatis

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

4 g

Kycklingbuljong

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

1 st

Vitlöksklyfta

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Dragon

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)

1 st

Äpple

1 st

Gurka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till potatis

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till sallad

½ msk

Olja till sallad

1 msk

Olja till dressing

1 dl

Vatten till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4431 kJ
Energi (kcal)1059 kcal
Fett75.4 g
varav mättat31.8 g
Kolhydrater72.6 g
varav socker15.9 g
Protein34.7 g
Salt4.9 g

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. 

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. 

Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Stek köttbullar
2

Blanda färs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål. 

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
3

Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Skär gurka i tunna skivor.

Blanda äpple, gurka, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.

Blanda dragonolja
4

Finhacka dragon och solroskärnor.

Blanda dragon, solroskärnor, olivolja och en nypa salt i en liten skål. Ställ åt sidan.

Laga sås
5

Lägg över färdiga köttbullar på en tallrik och ställ åt sidan.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.

Tillsätt matlagningsgrädde, senap, vatten och kycklingbuljong.

Sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.

Vänd ner köttbullar i såsen.

Servera
6

Lägg upp vitlöksmos, köttbullar och sallad på tallrikar.

Ringla dragonolja över köttbullarna till vuxenportionerna.