Kvällens middag blir en välbekant favorit i ny tappning. Vi lagar klassiska köttbullar i en krämig gräddsås och serverar dem med vitlöksdoftande potatis- och palsternacksmos, en krispig sallad på äpple, rädisor och gurka och smakrik dragonolja att ringla över.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Fläskfärs
500 g
Bakpotatis
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Kycklingbuljong
15 g
Senap
(Innehåller: Senap)
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Dragon
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)
1 st
Äpple
1 st
Gurka
½ st
Palsternacka
75 g
Rädisor
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till potatis
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
1 msk
Olja till dressing
1 dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis, palsternacka och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Blanda färs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skär gurka och rädisor i tunna skivor.
Blanda äpple, rädisor, gurka, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.
Finhacka dragon och solroskärnor.
Blanda dragon, solroskärnor, olivolja och en nypa salt i en liten skål. Ställ åt sidan.
Lägg över färdiga köttbullar på en tallrik och ställ åt sidan.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Tillsätt matlagningsgrädde, senap, vatten och kycklingbuljong.
Sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Vänd ner köttbullar i såsen.
Lägg upp vitlöksmos, köttbullar och sallad på tallrikar.
Ringla dragonolja över köttbullarna till vuxenportionerna.